بخش NICU و نوزادان مرکز آموزشی درمانی الزهرا(س) رتبه اول کشوری را در ارائه مراقبتهای تکاملی NIDCAP کسب نمود.
دکتر حسینی فوق تخصص نوزادان و رئیس بخش NICU مرکز آموزشی درمانی الزهرا(س) اعلام نمودند: بر اساس پژوهش انجام شده توسط دانشگاه علوم پزشکی شیراز و به سفارش یونیسف، در طرح تحقیقاتی با عنوان « بررسی وضعیت برنامه مراقبت تکاملی اختصاصی نوزاد در بخش های مراقبت ویژه نوزادان کشور ایران در سال 1393» انجام شد بخش NICU و نوزادان مرکز آموزشی درمانی الزهرا(س) رتبه اول کشوری را در ارائه مراقبتهای تکاملی NIDCAP کسب نمود. این مطالعه در 4 حیطه "فضای فیزیکی بیمارستان و بخش های مراقبت نوزادان"، "مراقبت نوزاد محور"، "مراقبت خانواده محور" و "مراقبت پرسنل محور" به بررسی وضعیت اجرای مراقبت NIDCAP در 23 مرکز درمانی وابسته به وزارت بهداشت پرداخت. بر اساس نتایج منتشر شده از این مطالعه و در مجموع بررسی های به عمل آمده در بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز و در بین آنها مرکز آموزشی درمانی الزهرا(س) موفق به کسب مقام اول کشوری در اجرای برنامه "مراقبت تکاملی اختصاصی نوزاد" گردید. در بررسی جداگانه حیطهها ، بخش NICU مرکز آموزشی درمانی الزهرا(س)، در دو حیطه مراقبت نوزادمحور و مراقبت پرسنل محور حایز رتبه اول در دو حیطه مراقبت خانوده محور و فضای فیزیکی حایز رتبه دوم در بین 23 مرکز شده است که امیدواریم با راه اندازی بخشهای جدید مرکز، این مشکل نیز مرتفع گردد، ضمن اینکه بایستی به اهمیت حضور خانوادهها و تاثیر آنها در روند درمان نوزادان بیش از بیش اهتمام کرده و زمینه حضور پر رنگ تر آنان را در بالین نوزاد فراهم ساخت.
وی افزوده: در مقایسه انجام شده در این مطالعه ، همچنین دانشگاه علوم پزشکی تبریز در بین 9 مرکز دانشگاهی رتبه اول را به خود اختصاص داده است. مراکز آموزشی و درمانی کودکان و طالقانی تبریز نیز جزو رتبه های برتر در کل کشور قرار داشتند.
مراقبت NIDCAP (Newborn Individualized Developmantl Care and Assesment program ) نوعی از مراقبت تکاملی و خانواده محور در بخشهای نوزادان و NICU است که با رویکرد حمایت از مغز و تکامل نوزاد میباشد، در این نوع مراقبت به اصولی مانند کاهش نور، کاهش صدا، کاهش درد، داشتن لانه در اطراف نوزاد، حضور مادر در بخش و مشارکت وی در مراقبت از نوزادشان، تاکید بر استفاده از شیر مادر و مراقبت آغوشی توجه ویژه معطوف میشود. بر اساس بررسی های مبتنی بر شواهد(EBM )، پیش آگهی بلند مدت این نوزادان و بهره هوشی آنها با این روش بهتر میشود.
لازم به ذکر است که اجرای برنامه مراقبت تکاملی نوزاد از آذرماه سال 92 به همت آقای دکتر حیدرزاده و با حمایت صندوق Unisef با آغاز تغییرات متناسب با اهداف NIDCAP و آموزش پرسنل در کشور شروع شد و از همان سال، در بخشهای NICU و نوزادان دانشگاه علوم پزشکی تبریز( مراکز آموزشی درمانی الزهرا ، طالقانی، کودکان) تغییرات فوق الذکر آغاز گردید. پرسنل پرستاری، پزشکان و مدیران ارشد بیمارستان در کسب این موفقیت نقش بسزایی داشته اند. در حال حاضر این بیمارستان جزو 3 بیمارستان منتخب یونیسف برای ارتقاء مراقبتهای NIDCAP در کشور میباشد.
این موفقیت بزرگ را به تمامی همکاران تلاشگر مرکز و مخصوصا پرسنل زحمتکش و ایثارگر بخشهای نوزادان و NICU تبریک عرض مینماییم.